Alternatívna príprava

Z mletého balenia hrubšej frakcie si kávu Cafézia viete pripraviť pomocou frenčpresu a koťóga, prípadne V60. Zo zrnkovej si viete urobiť kvalitné espresso s penou, odporúčame najjemnejšie mletie. Pred každou prípravou je potrebné zrnká s prímesou v mlynčeku premiešať.

French press
1. Pridáme do „frenčpresu“ 3 kopčekovité polievkové lyžice kávy Cafézia, cca 20g.
2. Zalejeme kávu horúcou vodou 90°C až po vrchnú časť  frenčpresu tak, aby nám ostal priestor na založenie uzáveru, ktorý nasadíme ihneď po zaliatí. Piest/ sitko musí byť vytiahnuté do hornej polohy, ale ešte ho nezatláčame.
3. Po 4 minútach pomocou piestu so sitkom zatlačíme kávu do spodnej časti frenčpresu. Tým zabránime presunu hrubších častí kávy vrátane bylín do šálky.
4. Cafézia je hotová, prelievame priamo z frenčpresu do šálok a môžeme si ju vychutnávať.
5. Odporúčame nenechávať kávu dlhší čas vo frenčprese, pretože lúhovanie kávy stále prebieha. Vhodné je preliať si zvyšnú kávu, ktorú ihneď nevypijeme, do prázdnej dózy, pohára alebo konvičky.

Moka express (koťógo)
1. Do spodnej nádoby nalejeme studenú vodu. Dávkujeme ju po ventil, ktorý je na boku nádoby.
2. Stredné sitko naplníme celé kávou, pričom kávu neutláčame. 
3. Konvičku zatočíme a môžeme dať variť. Pozor – konvička musí byť dobre zatočená.
4. Po chvíli počujeme ako káva vyteká z ventilu vo vrchnej časti konvičky. Keď bude skoro celá plná, hneď ju odstavíme z variča.
5. Káva je hotová a môžete ju servírovať.