VEDELI STE, ŽE…?

Cafézia je nie len prvá v Európe, ale aj na Slovensku. V Kanade je Cafézia známa a obľúbená káva s kofeínom bez jeho nežiaducích účinkov od roku 2005. Po jedenástich rokoch v Kanade sa Cafézia konečne objavila aj na európskom trhu, pričom prvenstvo má „srdce“ Európy, krásne SLOVENSKO.

 

 

 

 

obr-1
V roku 1990 bol schválený zákon o organickej produkcii jedla, ktorý zaviedol medzinárodný zoznam povolených a zakázaných látok, ktorý obsahuje všetky syntetické látky, ktoré môžu byť použité pri cestovaní a skladovaní, rovnako ako nesyntetické látky, ktoré nesmú byť použité pre organické pestovanie.
Pestovatelia vedia, že svoju úrodu dokážu zväčšiť použitím často škodlivých syntetických hnojív, herbicídov, insekticídov a fungicídov. Označenie USDA ORGANIC na produkte znamená, že produkt je vypestovaný organickou metódou, teda bez pridania modernejších zdraviu škodlivých aditív.

 

 

obr-2

 

Spravodlivý obchod (Fair Trade) je obchodným partnerstvom založeným na dialógu, transparentnosti a rešpekte, ktoré sa usiluje dosiahnuť väcšiu rovnováhu v medzinárodnom obchode. Ponukou lepších obchodných podmienok a zabezpečením práv utláčaných výrobcov a pracovníkov prispieva k udržatelnému rozvoju – najmä na Juhu.

Označenie na produkte logom Fair trade kupujete so zárukou, že pri ich pestovaní a zbere nebola používaná detská práca, robotníci dostávajú spravodlivú mzdu a cena za tovar garantuje minimálne príjem na prežitie.

 

 

 

 

14523261_573045966217027_5503083281815263842_n

Cafézia káva je zmes 100% Arabiky a prímesou bylín yzop,  lipkavec a yerba maté. Arabika patrí medzi tie lepšie a kvalitnejšie kávy s približne 75% svetovej produkcie. Rastie vo vyšších nadmorských výškach medzi 600-2000 metrami nad morom. Je náročnejšia na pestovanie, prvú úrodu môže mať až po 6-tich rokoch a poskytuje ju po dobu 25-35 rokov podľa odrody a klimatických podmienok. Kávovník dorastá do výšky 3-5 metrov, pestuje sa v teplotnom rozmedzí 15-24 ˚C. Obsahuje oveľa menšie percento kofeínu než Robusta. Chuťovo sa vyznačuje svojou kyslosťou, to sa však odvíja od množstva faktorov, akými sú napríklad odroda arabiky, spôsob spracovania, praženie ale aj spôsob prípravy. Každá pražiareň produkuje výrobok s označením 100% Arabica. Pražená káva 100% Arabika patrí medzi najdrahšie produkty pražiarní. Zrnko je ploché a natiahnuté poväčšine so zakrivenou ryhou uprostred.