Aj odpad vznikajúci pri produkcii kávy má liečivé účinky: Prečo ho nevyužívať?

Využitie kávového odpadu
Možno ste ani nevedeli, že pri produkcii kávy – pred pražením i po ňom – vznikne množstvo kávového odpadu, ktorý by sa dal využiť. Dokonca má blahodarné a liečivé účinky.

Pozitívnych vlastností kávy je viacero a obľúbený nápoj môže mať na telo človeka hneď niekoľko dobrých vplyvov. Okrem nabudenia a nakopnutia vie pomôcť aj s naštartovaním metabolizmu a do istej miery aj s chudnutím, ale pomáha napríklad aj pri obmedzovaní tvorby žlčníkových kameňov a v boji proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

Toto všetko je známe, ale menej sa hovorí o skutočnosti, že pri produkcii kávy prichádzame o niekoľko súčastí kávovej čerešne, ktoré vedia takisto pomáhať. Ide napríklad o vonkajšie puzdro kávového zrnka, pergamen, ale aj o jeho jemný obal, tzv. striebornú blanu. Producenti kávy tieto súčasti odstraňujú a vyhadzujú, no dali by sa ideálne zužitkovať.

Kávový odpad obsahuje cenné fenoly

Touto témou sa zaoberali výskumníci z Univerzity v Illinois, ktorí tvrdia, že fenoly ako kyselina protokatechová a kyselina gallová nachádzajúce sa v spomínanom odpade z kávy, majú veľmi dobré vlastnosti. Pomáhajú redukovať zápal v tukovom tkanive, zlepšovať absorpciu glukózy a inzulínovú citlivosť. Tieto zostatky po kávovom zrne ostávajú často úplne nevyužité a mnohokrát len tak pohodené na poliach.

„Spomínaný materiál z kávových zŕn je zaujímavý hlavne kvôli svojmu zloženiu,“ povedala Elvira González de Mejiaová, ktorá je profesorkou potravinovej vedy a spoluautorkou aktuálnej štúdie publikovanej v magazíne Food and Chemical Toxicology. „Ukázalo sa, že je netoxický a obsahuje fenoly, ktoré majú veľmi vysokú antioxidačnú schopnosť.“

Kávový odpad ako prevencia chronických chorôb?

Extrakt z kávového odpadu už bol testovaný na myšiach a ukázalo sa, že má veľmi zaujímavý vplyv na redukciu zápalov v tukovom tkanive, ale aj na zlepšenie absorpcie glukózy a zvýšenie citlivosti na inzulín. V konečnom dôsledku by konzumovanie tohto produktu malo pomáhať s prevenciou chronických chorôb spôsobovaných obezitou ako cukrovka druhého typu a rovnako kardiovaskulárnych chorôb.

V záujme štúdie boli spoločne kultivované tukové bunky a bunky imunitného systému, a to tak, aby medzi sebou vytvorili veľmi reálnu interakciu pripomínajúcu situáciu zo skutočného života. Keď je v bunkách prítomný zápal vyvolaný obezitou, tukové bunky a bunky imunitného systému začnú spolupracovať a zvýši sa oxidačný stres, čo následne spôsobuje zdvíhanie úrovne cukru v krvi.

Káva ako pomocník v boji so zápalom v tukovom tkanive

Nuž a práve preto, aby sa tak nedialo, treba bojovať už so spomínaným zápalom v tukovom tkanive. Zdravé bunky totiž dokážu produkovať dostatočné množstvo inzulínu a situácia je razom omnoho lepšia.

Ak by sa na tento účel používal kávový odpad, teda „puzdro“ kávového zrnka a strieborná blana, malo by to pozitívny dopad aj na životné prostredie. „Je to obrovský environmentálny problém,“ zdôraznila de Mejiaová. „Keď pergamen oddelia, zvyčajne ostane na poliach, kde môže kvasiť, hniť, plesnivieť a spôsobovať problémy.“

Nazmar vychádzajú tísíce ton kávového odpadu

Dostupné informácie hovoria o tom, že ročne ostane na poliach približne 1 160 000 ton pergamenu a okrem toho je len tak vyhodených ďalších približne 43 000 ton strieborných blán. Keďže sa dajú využiť aj inak a dokonca môžu mať pozitívny vplyv, je to rozhodne škoda.

„Keď producenti uvidia hodnotu, aká sa v tom skrýva, budú k týmto materiálom pristupovať ako k ingredienciám a nie ako k odpadu. Situácia si bude vyžadovať dobrú spoluprácu akademických inštitúcií, priemyselného i verejného sektora, a potom sa tento problém bude dať vyriešiť. Aj pre tieto produkty totiž existuje trh,“ dodala Elvira González de Mejiaová, ktorej slová cituje stránka Science Daily.

BLOG O KÁVE
WEB: blogokave.sk
FACEBOOK: facebook.com/blogokavesk
INSTAGRAM: instagram.com/blogokave