Cold brew: Vítané kávové osvieženie počas letných dní

Cold brew káva, káva pripravovaná za studena
Máte chuť na letné osvieženie? Spravte si cold brew.

Blížia sa horúce letné dni, počas ktorých nám nie vždy dobre padne horúca káva. Predsa len, tak či tak nám je teplo a keď sa ešte prehrejeme teplým nápojom, nemusí to byť to pravé orechové.

Čo je to ľadová káva?

Aj v kávovom svete však existujú možnosti, ako túto situáciu zvládnuť. Tou prvou je ľadová káva, ktorej príprava je veľmi jednoduchá; do klasicky uvarenej kávy pridáme kocky ľadu.

Náš tip: Ak nechcete, aby vám ľad kávu príliš zriedil, pripravte si vopred kávové kocky ľadu. Do zásobníka, v ktorom si pripravujete ľad, teda nalejte kávu.

Ľadová káva nie je cold brew

Druhou alternatívou, ktorej sa chceme venovať, je tzv. cold brew káva, teda káva pripravovaná za studena. A to je niečo celkom iné, ako ľadová káva, pretože horúca voda sa pri nej vôbec nepoužíva.

Ako si pripraviť cold brew?

  1. Nameľte si kávu (hrúbka mletia ako na filter) a pripravte si vodu izbovej teploty. To všetko v pomere 1:10, teda 50 gramov kávy na pol litra vody. Uvádza sa aj vyšší pomer, teda 1:12 alebo 1:15, avšak to je už na vašom experimentovaní.
  2. Kávu nasypte do nádoby (veľmi dobre poslúži french press) a zalejte ju vodou.
  3. Nechajte ju odstáť 12 hodín, aj keď niektoré zdroje hovoria aj o 18 alebo 24 hodinách. Opäť je to vec vkusu a osobných preferencií. O variabilitu sa môže postarať aj skutočnosť, či kávu necháte extrahovať pri izbovej teplote, prípadne v chladničke. Čím chladnejšie prostredie, tým viac času potrebuje.
  4. Po uplynutí stanovenej doby kávu prefiltrujte. Ak ste ju pripravovali vo french presse, je to veľmi jednoduché. Ak nie, prelejte ju cez papierový filter.
  5. Ak chcete cold brew ešte viac vychladiť, môžete k nemu pridať aj ľad. V chladničke by vám mal bez problémov vydržať niekoľko dní.

V čom sú výhody cold brew?

  • Pre horúce dni je to omnoho lepšia alternatíva.
  • Káva nie je taká horká, ako pri bežnej extrakcii.
  • Káva môže ponúknuť viac sladkých tónov.

Skúste cold brew s Caféziou

Láka vás to? Vyskúšajte recept s Caféziou (na našom kávovom eshope odporúčame vybrať si stredný typ praženia New Orleans) a dajte nám vedieť.

No a samozrejme nezabudnite, že Cafézia je vhodná aj pre citlivé osoby, ktoré majú s bežnou kávou problémy. Piť ju môžu aj ľudia s histamínovou intoleranciou, celiakiou a dokonca je najvhodnejším variantom pre tehotné a dojčiace ženy. Nuž a aby toho nebolo málo, vďaka inému spôsobu metabolizovania kofeínu si ju môžete dať aj pred spaním.

Na zdravie!