Káva ako korenie? Máme pre vás recept

Káva ako korenie, recept s kávou
Káva ako korenie: Vedeli ste o tom, že za pomoci kávy si môžete aj niečo dobré ukuchtiť? Máme pre vás recept.

O pozitívnych vlastnostiach kávy sme vás informovali už viackrát, dokonca tak robíme pravidelne a veľmi radi. Ale o tom, že káva sa dá použiť aj ako korenie, za pomoci ktorého si viete ukuchtiť vynikajúce jedlo, sme sa veru ešte nebavili.

Dostupných receptov je viac ako dosť a aj keď nie všetci sme fanúšikmi mäsa a mäsových výrobkov, tentoraz sme sa rozhodli staviť na bravčové. Predsa len smoothies, muffiny či niektoré ďalšie pochutiny si s kávou vieme spojiť pomerne ľahko, ale obaliť ňou mäso? To už znie ako z ríše divov. Ale dá sa to.

Jeden zo zaujímavých receptov sa nachádza na stránke budgetbytes.com a ako čoskoro uvidíte, nie je to nič náročné. Zoženiete si niekoľko základných a celkom bežných surovín, s ktorými sa dokáže pohrať aj kuchársky amatér.

Čo všetko potrebujete?

1,5kg bravčového pliecka
3 polievkové lyžice kávových zŕn
½ šálky hnedého cukru
½ polievkovej lyžice červenej papriky
½ polievkovej lyžice soli
čierne korenie
1 čajová lyžička pretlačeného cesnaku
½ polovica čajovej lyžičky údenej papriky

Ako dlho to bude trvať?

Predpríprava: 10 minút
Varenie: 8 hodín
Spolu: 8 hodín a 10 minút

Ako postupovať?

Kávové zrná pomeľte, prípadne ak sa chcete tomuto kroku vyhnúť, využite mletú kávu – ideálnejšia je však prvá verzia, pretože čerstvo namletá káva je olejnatejšia.

Do nádoby si k nej pridajte hnedý cukor, červenú papriku, soľ, čierne korenie, cesnak i údenú papriku a všetko to pekne premiešajte.

Touto suchou „marinádou“ poriadne obložte celý kus mäsa, doslova ho v nej vykúpte. Pochopiteľne, že pripravený mix z neho môže opadávať, avšak to je celkom v poriadku.

Mäso položte do pomalého hrnca, ktorý je určený na varenie pri nízkych teplotách. To pochopiteľne trvá dlhšie, ale mäsu pomôže zachovať jemnosť a šťavnatosť. Ak pomalý hrniec nemáte, mäso pripravte podľa vlastného uváženia vo vami zvolenej nádobe a navyše to stihnete omnoho rýchlejšie, ako za nami spomínaných osem hodín.

V prípade využitia pomalého hrnca by malo byť mäso po ôsmich hodinách jemnučké a ideálne na konzum. Na prvý pohľad to s mierne pripálenou kávou nemusí vyzerať lákavo, ale verte, že je to vynikajúce.

Tip na záver: ak vám nevyhovuje pripravovať naraz celý veľký kus mäsa, pochopiteľne si ho môžete nakrájať a zvlášť obaliť všetky jednotlivé plátky. Príprava bude rýchlejšia a chuť intenzívnejšia. Je to na vás.

Dobrú chuť!

BLOG O KÁVE
WEB: blogokave.sk
FACEBOOK: facebook.com/blogokavesk
INSTAGRAM: instagram.com/blogokave