Káva Dalgona: Skúste ju s Caféziou

Káva Dalgona z Cafézie
Káva Dalgona: Recept, ktorý by ste si mali vyskúšať ešte dnes. Najlepšie za pomoci Cafézie 🙂

Slovný pojem káva Dalgona sa na nás v poslednej dobe hrnie zo všetkých možných strán. Môže za to ošiaľ, ktorý sa počas nedávneho prísneho karanténneho obdobia začal v Kórejskej republike. Mnohí tamojší obyvatelia sa nudili a keď niekto prišiel s inovatívnym receptom, začalo sa jeho hromadné kopírovanie.

Dalgona najskôr letela na TikToku, potom bola trendom na Instagrame a napokon úplne všade. Okolo jej prípravy sa vytvorila poriadna eufória a odrazu ju chcel vyskúšať doslova každý. Veď nájsť si tých pár minút je maličkosť.

Na prípravu Dalgony podľa pôvodného receptu treba instantnú kávu, cukor a vodu, ale my sme sa rozhodli trochu experimentovať. Pochopiteľne, že miesto instantného produktu, ktorý nepovažujeme za práve najkvalitnejší, sme stavili na čerstvo namletú Caféziu. Ako viete, tá „nakopne a neublíži“ a vyšší kvalitatívny štandard nezaškodí.

Káva Dalgona - káva, cukor a voda
V prvom kroku prípravy kávy Dalgona je dôležité namiešať si kvalitnú zmes kávy, cukru a vody.


V rámci prípravy sme si naštudovali informácie o tom, že Dalgonu už pripravovali aj z matchy, ale napríklad aj škorice, no v tom prípade to už rozhodne nie je „káva“ a touto cestou sme sa uberať veruže nechceli. Poďme však k veci…

Potrebné ingrediencie:

– dve polievkové lyžice mletej kávy Cafézia
– dve polievkové lyžice cukru
– dve polievkové lyžice studenej vody
– pohár mlieka
– ľad
– strúhaná čokoláda.


Návod na prípravu kávy Dalgona:

  1. kávu, cukor a studenú vodu trpezlivo miešajte až do okamihu, kým z toho nevznikne konzistentná a pomerne hustá pena. Tým z vás, ktorí nemáte trpezlivosť, prípadne čas, môže pomôcť aj malý ručný mixér.
  2. do pripraveného pohára si nalejte mlieko, pridajte ľad a kávovú penu lyžičkou ponakladajte na hladinu. Fajnšmekri si svoje dielo pochopiteľne môžu vyzdobiť aj strúhanou čokoládou.

Káva Dalgona s čokoládou
Takto nejako môže vyzerať finálny produkt aj s nastrúhanou čokoládou.

Alternatív je však mnoho a fantázii sa medze nekladú. Jednotlivé súčasti je možné akokoľvek obmieňať a našli sa dokonca aj odvážlivci, ktorí vodu vymenili za malé množstvo alkoholu.

Príjemné skúšanie a dobrú chuť!

Ak by ste si na to podľa priloženého receptu netrúfli, prikladáme aj video: