Káva pomáha o 50 percent znižovať riziko vzniku rakoviny pečene

Káva pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny pečene.
K pozitívnym vlastnostiam kávy si píšeme ďalšiu: pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny pečene.

O pozitívnych účinkoch kávy sme sa bavili už viackrát, no na zoznam neprestajne pribúdajú ďalšie a ďalšie veci. Aktuálne vedci dokázali, že popíjanie kávy pomáha znížiť šancu na vznik rakoviny pečene až o 50 percent.

Vyzerá to tak, že za všetko môžu užitočné polyfenoly, ktoré pomáhajú brániť tomu, aby sa rakovinotvorné bunky delili a tým pádom rozmnožovali. Teraz si na situáciu posvietili odborníci z Queen’s University v Belfaste, ktorí preskúmali portfólio zložené z takmer pol milióna ľudí. Viac ako 75 percent z nich pilo kávu, zvyšok ju nepil.

Nuž a výsledok je taký, že u kávičkárov je až o 50 percent menšia pravdepodobnosť vzniku hepatocelulárneho karcinómu, ktorý zapríčiňuje deväť z desiatich prípadov rakoviny pečene. „Naše závery potvrdzujú, že káva môže mať zdraviu prospešné výhody,“ skonštatovala zástupkyňa univerzity, doktorka Una McMenaminová.

Hlavná autorka podpísaná pod výsledkami štúdie, Kim Tu Tranová, pripomenula, že v káve sú cenné antioxidanty a svoju časť práce odvádza aj kofeín. „Ľuďom, ktorí zvyknú piť kávu, sme potvrdili, že tento zvyk je dobrý pre ich zdravie,“ uviedla.

Tranová však na druhej strane upozornila aj na inú vec: „Pitie kávy vás pred rakovinou pečene neochráni tak dobre, ako to, že prestanete fajčiť, obmedzíte príjem alkoholu alebo schudnete.“

Výsledky štúdie, ktorá bola vykonaná na 365 157 kávičkároch a ďalších vyše 100 000 ľuďoch, ktorí kávu nepili, boli prezentované na konferencii Národného výskumného inštitútu v boji s rakovinou (NCRI) v Glasgowe. Vedci využili dáta z obdobia trvajúceho sedem a pol roka.

Ďalšia zaujímavá téma sa týka instantnej kávy. Niektorí odborníci predpokladali, že pri uprednostňovaní tohto typu kávy je riziko vzniku rakoviny vyššie, čo by mohol spôsobiť prítomný akrylamid.

Tieto podozrenia sa však v tomto výskume nepotvrdili a z hľadiska rizika vzniku hepatocelulárneho karcinómu na tom bola instantná káva rovnako ako klasická káva a dokonca rovnako ako káva bez kofeínu.

V každom prípade vám opäť raz môžeme odporučiť dať si šálku vašej obľúbenej kávy. Nič tým nepokazíte.

BLOG O KÁVE
WEB: blogokave.sk
FACEBOOK: facebook.com/blogokavesk
INSTAGRAM: instagram.com/blogokave

Powered by Cafézia.