Káva pomáha zmenšovať riziko tvorby žlčníkových kameňov

Káva a boj proti tvorbe žlčníkových kameňov
Vedeli ste o tom, že káva pomáha v boji proti tvorbe žlčníkových kameňov? Viac sa dozviete v našom článku.

Pozitívnych vlastností kávy je mnoho. Okrem toho, že nám rýchlo dodá energiu, sa často hovorí aj o znížení rizika srdcovo-cievnych chorôb, má protizápalové účinky, zlepšuje trávenie, dokáže naštartovať metabolizmus a je toho ešte omnoho viac.

Aktuálna štúdia navyše potvrdila, že káva môže veľmi výrazne znížiť riziko tvorby žlčníkových kameňov. A nebol to len hocijaký vedecký akt, pretože kompetentní v Dánsku, ktoré patrí z hľadiska kávy medzi top krajiny sveta, si posvietili na vyše 100 000 jednotlivcov, ktorých pozorovali celých trinásť rokov.

Potvrdené: Káva znižuje riziko vzniku žlčníkových kameňov

„Medzi 104 493 jednotlivcami, ktorí vypili viac ako šesť šálok kávy denne, sme spozorovali o 23 percent menšie riziko vzniku žlčníkových kameňov, ako u jednotlivcov, ktorí kávu nepili vôbec,“ píše uznávaný Journal of Internal Medicine odvolávajúci sa na prieskum Kodaňskej univerzitnej nemocnice.

„Vypitie jednej šálky kávy denne bolo spájané so znížením rizika o tri percentá,“ konštatuje zdroj, podľa ktorého toto percento pri väčšom počte šálok akceleruje.

Ako vznikajú žlčníkové kamene?

Problém so žlčníkovými kameňmi je pomerne častý. Vznikajú kryštalizáciou tráviacich štiav v žlčníku a môžu mať rôznu veľkosť: od malého zrnka piesku až po ping-pongovú loptičku. U jednotlivých ľudí je rozdielny aj ich počet, pretože teoreticky sa môže vytvoriť len jeden kameň, no na druhej strane ich môže byť aj mnoho. A keď sa zo žlčníka dostanú do žlčovodu, problém je na svete.

Príčinou vzniku žlčníkových kameňov je hlavne množstvo cholesterolu v žlčníku a súčasne nedostatok žlčovej kyseliny, ktorá by ich tvorbe bránila. Bežný človek za to zvyčajne „vďačí“ strave s vysokým obsahom cholesterolu a nasýtených mastných kyselín, riziko však zvyšuje aj obezita a prudké zmeny hmotnosti, prípadne absencia raňajok. Do ťažkostí sa môžu dostať aj tehotné ženy, cukrovkári, prípadne ďalšie náchylnejšie skupiny ľudí.

Káva – žlčníkové kamene 1:0

„Káva pomáha s produkciou žlčovej kyseliny, ktorá môže znížiť riziko tvorby cholesterolových žlčníkových kameňov,“ konštatuje tím dánskych vedcov pripomínajúc, že až približne 90 percent žlčníkových kameňov je cholesterolových a zvyšných okolo 10 percent je pigmentových, nazývaných aj bilirubínové.

„Nuž a káva okrem toho stimuluje UGT1A1, teda enzým zodpovedný za konjugáciu bilirubínu, pričom vysoká úroveň nekonjugovaného bilirubínu v žlči je jedným z rizikových faktorov pre formovanie žlčníkových kameňov,“ dodávajú vedci.

Komplikované? Nevadí. Bežte si spraviť kávu a vybavené. A k nej si potom prečítajte niektorý z našich ďalších článkov na www.blogokave.sk.

Bio organická káva Cafézia - AKCIA
AKCIA: Osem káv značky Cafézia by vás vyšlo na 100 eur. My vám ich dáme deväť, pridáme kávovar frenchpress zadarmo a vyjde vás to LEN NA 99 eur. Viac na eshop.cafeziaherbalcoffee.sk.