Káva prispieva k zlepšeniu črevnej mikroflóry

Káva a pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru
Ďalšia pozitívna vlastnosť kávy: prispieva k zlepšeniu črevnej mikroflóry.

O pozitívnych vlastnostiach kávy bolo napísaných už mnoho článkov a pravidelne sa o nich snažíme informovať aj verných fanúšikov nášho Blogu o káve. Už sme sa bavili o vplyve kávy na naštartovanie metabolizmu a tým pádom aj na chudnutie, písali sme o jej pomoci v boji so srdcovo-cievnymi chorobami, ale napríklad aj s cukrovkou.

Bolo toho omnoho viac a ak túžite trochu sa v tom „prehrabať“, rozhodne vám odporúčame našu rubriku zvanú POZITÍVNE VLASTNOSTI KÁVY. Odteraz je navyše bohatšia o ďalší príspevok, pretože káva podľa vedcov prispieva k zlepšeniu črevnej mikroflóry. Nuž a to sa takisto hodí nejednému z nás.

Čo je to črevná mikroflóra?

Črevná mikroflóra je pojem označujúci miliardy mikroorganizmov, ktoré žijú v našom tráviacom trakte a ktoré majú vplyv na celkové zdravie človeka.

Pre ešte lepšie vysvetlenie použijeme definíciu z internetovej stránky zdravie.sk: „Črevná mikroflóra sú baktérie nachádzajúce sa v hrubom čreve, ktoré majú priaznivý vplyv na náš organizmus. Udržiavajú rovnováhu medzi črevnými mikroorganizmami, bránia nadmernému rozmnoženiu škodlivých baktérií, ktoré môžu spôsobiť črevné ochorenia ako hnačky, nafukovanie a podporujú imunitu. Sú dôležité pri tvorbe vitamínov, zlepšujú vstrebávanie vápnika, fosforu a železa a predpokladá sa ich vplyv na ochranu pred alergiami.“

Pravidelný kávičkár má zdravšiu črevnú mikroflóru

Ako píše stránka upi.com, nová štúdia potvrdila, že črevná mikroflóra pravidelného kávičkára je značne zdravšia, ako mikroflóra toho, kto pije málo kávy, prípadne žiadnu. „Ale ešte sa musíme dozvedieť viac o tom, ako baktéria a hostiteľ (naše telo) interagujú pri vplyve na naše zdravie,“ uviedla šéfka výskumného tímu, doktorka Li Jiaová, ktorá je profesorkou na gastroenterologickom inštitúte Baylorovej fakulty medicíny v Houstone. „Ak kávu milujete, užívajte si ju.“

V tejto štúdii mali vedci vôbec prvýkrát študovať vzorky črevnej mikroflóry odobratej z rôznych častí hrubého čreva. Spravili tak pomocou kolonoskopie, pričom predchádzajúce štúdie vraj skúmali len vzorky stolice.

Dajte si aspoň dve šálky kávy denne

Výskum ukázal, že tí, ktorí vypili minimálne dve šálky kávy denne, vykázali značne lepší profil črevnej mikroflóry, ako tí, ktorí vypili len jednu kávu, prípadne žiadnu.

Silní kávičkári mali jednotlivé bakteriálne druhy zastúpené v omnoho väčšom počte, v hrubom čreve boli zastúpené oveľa rovnomernejšie, vykazovali lepšie protizápalové účinky a bol u nich spozorovaný menší výskyt baktérie Erysipelatoclostridium, ktorá je spájaná s metabolickými abnormalitami a obezitou.

Výskum vplyvu kávy na telo človeka pokračuje

Jiaová však na druhej strane priznala, že na to, prečo má káva taký pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru, zatiaľ neprišla. Myslí si však, že ide o kofeín a ďalšie nutrienty nachádzajúce sa v káve, ktoré pôsobia na metabolizmus baktérií a na to, ako finálny produkt tohto metabolizmu ovplyvňuje ľudské telo.

Dodajme, že výsledky tohto výskumu boli oficiálne prezentované v pondelok 28. októbra 2019 na výročnom stretnutí Amerického kolégia gastroenterológie, ktoré sa koná v texaskom San Antoniu. Kým nebudú publikované v niektorom z uznávaných lekárskych žurnálov, budú považované za „predbežné“.

Všetci však tušíme, že káva s črevnou mikroflórou určite niečo spraví. Koľkokrát to pocítime kvalitnejšou úľavou na sociálnom zariadení…

BLOG O KÁVE
WEB: blogokave.sk
FACEBOOK: facebook.com/blogokavesk
INSTAGRAM: instagram.com/blogokave