Kolumbia bojuje za vyššie ceny kávy, obáva sa krachu farmárov

Kolumbijské pestovateľky spracúvajú kávu
Ceny kávy sú naďalej veľmi nízke a ohrození sú aj kolumbijskí pestovatelia. Situácia je neradostná. (autor foto: FINCA EL OCASO)

V nejednom z príspevkov nášho „Blogu o káve“ sme sa už venovali neradostnej situácii farmárov. Pestovatelia kávy žijú zväčša v chudobných regiónoch a nezdá sa, že by sa súčasné status quo malo zmeniť k lepšiemu. Situácia sa bytostne dotýka aj Kolumbie, ktorá je z hľadiska množstva dopestovanej kávy na treťom mieste svetového rebríčka; prvá je Brazília, druhý Vietnam.

Všetko je natoľko vážne, že sa rozhodol prehovoriť aj tamojší prezident Ivan Duque. Podľa neho je nutné, aby cena kávy stúpla, pretože inak to bude v jeho krajine znamenať koniec farmárov. Aktuálne Arabica kolíše okolo jedného amerického dolára za libru kávy (0,45 kg), no na opačnom konci celého reťazca, u finálneho spotrebiteľa, dosahuje až desaťnásobok sumy.

Producenti nedostanú ani 10 percent z predajnej ceny kávy

Inak povedané: pestovatelia kávy dostanú necelých desať percent zo sumy, ktorú za kávu zaplatíme my v maloobchodoch, respektíve v kaviarňach, no nie všade je to tak. Niektorí pestovatelia sa nedostanú ani na päť percent. Ak by dostávali napríklad dvadsať percent, neživorili by, ale takto je situácia mimoriadne kritická.

„Príjem, ktorý dnes ostáva malým producentom, nedosahuje ani desať percent hodnoty celého reťazca,“ povedal Duque, ktorého slová cituje agentúra Reuters, po stretnutí so zástupcami 30 hlavných producentov kávy ako Brazília, Vietnam, Mexiko, Honduras, Guatemala či Indonézia počas Valného zhromaženia Organizácie spojených národov.

„Medzi tými, ktorí s produktom obchodujú a tými, ktorí ho reálne produkujú v poľnohospodársky založených oblastiach našich krajín, je priepastný rozdiel. Je našou povinnosťou, aby sme sa pokúsili zmenšiť ho.“

Malým farmárom treba poskytnúť ochranu

Štyridsaťtriročný Duque, ktorý je od minulého roku v poradí 33. prezidentom Kolumbie, v ďalšej fáze svojho príhovoru hovoril hlavne o „udržateľnosti“. A na to, aby mohol fungovať celý reťazec „je potrebná hlavne udržateľnosť fungovania malých farmárov a teda aj ich ochrana.“

Tvrdé slová volil aj šéf Kolumbijskej kávovej federácie Roberto Vélez. „Pestovateľ kávy nemôže byť jediným článkom reťazca, ktorý z celého fungovania trhu neťaží žiadne benefity,“ upozornil.

Obaja páni sa chcú výrazne zasadiť o to, aby išli ceny kolumbijskej kávy vyššie. Na druhej strane to však môže spôsobiť aj problém: veľkí odberatelia ju začnú kupovať v iných krajinách a niektoré štáty z Afriky, prípadne Ázie, možno s cenami dokážu zísť ešte nižšie.

Riešenie sa volá FAIR TRADE

Všetko je to napokon otázka ponuky a dopytu, avšak reálne hrozí, že značná časť farmárov pri pokračovaní nastúpeného trendu definitívne skrachuje.

A čo s tým môže spraviť bežný konzument? Nuž napríklad kupovať kávu s certifikátom „fair trade“, ktorý je zárukou toho, že k pestovateľom kávy sa pristupuje fér a všetci si solídne zarobia.

BLOG O KÁVE
WEB: blogokave.sk
FACEBOOK: facebook.com/blogokavesk
INSTAGRAM: instagram.com/blogokave

bio organická káva Cafézia, celé balenie, Dark Roast
Káva značky Cafézia disponuje certifikátom FAIR TRADE. Nájdete ju na ESHOPe.