Ku kvalitnej káve patrí aj kvalitná voda, riešili ste už filtrovanie?

Filtrovaná voda dodá káve vyššiu kvalitu
Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, že pre prípravu kvalitnej kávy potrebujete aj kvalitnú vodu? Viac vám prezradíme v našom dnešnom článku.

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, akú vodu pijete? Keď si len tak otvoríte vodovodný kohútik, naplníte si pohár a schuti sa napijete, je to dobré, prípadne to môže byť aj lepšie? Respektíve keď si robíte čaj alebo kávu, zohráva voda dôležitú rolu? Práve nad týmito témami sme sa zamýšľali v našom aktuálnom rozhovore.

„Úprave vody sa venujem už šesť rokov a môžem vám povedať, že predtým som ju bral ako samozrejmosť, ku ktorej máme všetci prístup,“ povedal pre Blog o káve odborník zo stránky filtrovanie.eu Jozef Rybár. „Úprimne vám poviem, ani som netušil, že voda má chutiť inak, ako sme bežne zvyknutí. Do tých okamihov som pozoroval rozdiel jedine v tom, že voda zo studne u babky chutí inak, ako z vodovodu v byte.“

Kvalitné vodné zdroje verzus staručké potrubia

Potešiteľnou správou je tá, že vodné zdroje na Slovensku patria medzi najkvalitnejšie v Európe. Avšak ako nás náš respondent okamžite upozornil, to je len jedna strana mince: „Problém je v zastaraných potrubiach, rozvodoch, výmenníkoch i v tom, že vodári musia do vody zo zákona pridávať chlór. Týmto všetkým však vodu znehodnocujeme a kým dorazí do našich domovov, má už úplne iné hodnoty a kvalitu, ako pri kontrole vo vodárni. Dnes je situácia taká, že nepostačí ani výmena stúpačiek v jednotlivých blokoch, pretože voda už tak či tak prešla staručkými potrubiami.“

Na kvalitu vody má vplyv mnoho faktorov

Pri otázke kvality vody mnohým z nás prídu na um dovolenkové „zážitky“ z iných krajín. Pri návšteve Egypta, ale aj Turecka, prípadne Bulharska či ďalších krajín, už nejeden našinec dostal žalúdočné problémy. Nedalo nám neopýtať sa: je naša voda iná, ako voda v týchto krajinách? Alebo ako sa na to máme dívať?

„Áno, je,“ znela jednoznačná odpoveď. „Kvalita samotnej vody závisí aj od podnebia, podložia a prírodnej filtrácie. Voda má tendenciu naviazať na seba rôzne látky, takže závisí, cez čo všetko prechádza. Tým, že znečisťujeme prírodu, vplývame aj na vodné zdroje. Ide aj o kvalitu ovzdušia, pretože tam sa voda kondenzuje a padá ako dážď. Prechádza znečisteným vzduchom, pôdou a bežne v nej nájdeme ťažké kovy i mikroplasty, teda čokoľvek, s čím príde do styku. Následne vsiaka do zeme a prechádza prírodnou filtráciou, no nie so všetkými látkami si vie príroda poradiť.“

Filtrovanie vody a káva

Myslenie ľudí sa mení, Slováci začínajú riešiť aj kvalitu vody

Bežný Slovák kvalitu vody dlhodobo v podstate neriešil, v našich končinách to nebola prioritná téma a nevládla tu ani dostatočne dobrá informovanosť. Situácia sa však postupom času mení.

„V poslednom čase je o filtrovanie vody väčší záujem,“ prikývol Jozef Rybár. „Ľudia si uvedomujú, že dôležité nie sú len zdravé potraviny, ale aj zdravá voda. Je to však beh na dlhé trate a naďalej vidím obrovský priestor pre zmenu myslenia ľudí v tom smere, aby sa zaujímali aj o kvalitu vody. Ide tu totiž o ich zdravie.“

Filtrovaná voda a káva: Pocítite obrovský rozdiel

Blog o káve je pochopiteľne zasvätený káve a preto sme prešli aj k téme, aké dôležité je filtrovanie vody z pohľadu kávy. „Samotný hotový nápoj, espresso, tvorí až 99 percent vody. Poviem to takto: ak chcete kvalitnú kávu, musíte si obstarať kvalitné zrno, ale dôležitý je aj proces zberu, sušenia, praženia, nastavenia mletia, samotnej extrakcie kávy. Ale ak aj tú najkvalitnejšiu kávu zalejete zlou vodou, tak celý spomenutý proces bol zbytočný.“

„V testoch, ktoré sme vykonali a pri ktorých sme kávu zalievali filtrovanou a nefiltrovanou vodou, bol rozdiel ozaj veľký. Aj bežný človek, ktorý v danej téme vôbec nebol odborník, okamžite pocítil rozdiel. Robili sme to tak, že kávu sme namleli rovnako, využili sme rovnakú gramáž, len sme ju zaliali inou vodou. Ľudia nechceli veriť, že ide o ten istý druh kávy!“ usmial sa J. Rybár. „Mala ťažšiu chuť, bola viac trpká, chýbala jej akási jemnosť. A takýto rozdiel cítiť aj pri čaji či polievke…“

Filtrovanie vody a káva

Ako si vybrať svoj filter?

Táto otázka je natoľko komplikovaná, že Jozefovi Rybárovi sme prenechali sólo. Aby sme jeho odpoveď neskreslili, uverejňujeme ju v plnom znení:

„V prvom rade je dôležité vedieť, o akú vodu sa jedná, či je studňová alebo mestská. Pri studňovej vode je potrebné absolvovať rozbor vody, po ktorom vieme nadefinovať filtráciu. Pri mestskej vode, ak sa nebavíme o úprave tvrdosti, zvyčajne stačí filter, ktorý z vody odstráni všetko nepotrebné ako chlór, sedimenty, ťažké kovy, nečistoty, zápach, pachuť, mikroplasty. Filtre spoločnosti 3M a ich patentované technológie fungujú tak, že minerály ponechávajú naďalej vo vode. Tie sú totiž dôležité pre ľudský organizmus a pre čokoľvek, kde pridávame vodu: varenie, prípravu kávy, čaju. Všetka potrebná chuť sa do vody vylúhuje práve vďaka minerálom, ktoré vo vode ostávajú.“

„Filtre, ktoré klientom ponúkame, sú od svetoznámej značky. Tá na trhu pôsobí už viac ako 117 rokov, navyše je zárukou splnenia najprísnejších noriem a certifikátov pre styk s pitnou vodou, takže takto upravenú vodu môžu piť aj dojčatá. Rád pripomeniem, že voda upravená filtrom 3M človeka vyjde na menej ako 0,01e za liter; ide teda o najlacnejší a najefektívnejší spôsob úpravy vody. Balená voda v obchodoch vyjde na minimálne 0,20e za liter, pričom súčasne produkujeme/spotrebúvame plast. A to nehovorím, že mnohokrát takto dostaneme vodu možno z toho istého zdroja, ktorý tak či tak tečie k nám domov. Hovorím tu o vodách, ktoré nemajú nálepku minerálna voda alebo liečivá voda – porovnávam stolovú alebo pramenitú vodu.“

Filtrovanie vody a káva

„Ak sa pozrieme na filtračné kanvice, tam zákazníka vyjde liter upravenej vody na 0,03e. Pri tomto procese je však potrebné dodržať zásady, o ktorých mnoho ľudí ani nevie. Ak má byť kanvica účinná, musí byť vždy plná vody, no súčasne musí byť položená v tme a v chlade. Drvivá väčšina ľudí ju má položenú na kuchynskej linke, ibaže tam je teplo, navyše je tam prístup svetla a v mnohých prípadoch je poloprázdna. Keďže k filtračnej patróne, ktorá má v sebe vlhký uhlík, je prístup vzduchu, je to živná pôda pre baktérie.“

„Pred kúpou filtra sa treba poradiť a klient následne dostane presne to, čo potrebuje, aby to bolo efektívne pre jeho peňaženku, ale hlavne pre jeho zdravie. Kúpou filtra však naša spolupráca nekončí, práve naopak: rozbieha sa dlhodobá spolupráca, ktorej súčasťou je aj inštalácia, pravidelný servis či prípadná výmena filtra.“

Dodajme, že viac informácií nájdete na stránke filtrovanie.eu, na mailovej adrese filtrovanie.eu@gmail.com, prípadne na telefónnom čísle 0918 480 441. Odporúčame sledovať „Filtrovanie“ aj na Facebooku a Instagrame.

Radi pripomíname aj to, že s heslom „blog o káve“ sa môžete tešiť na zľavu vo výške 5 percent.

BLOG O KÁVE
WEB: blogokave.sk
FACEBOOK: facebook.com/blogokavesk
INSTAGRAM: instagram.com/blogokave

Powered by Cafézia.

Kvalitná káva a filtrovanie vody
Verte nám, že s filtrovanou vodou si vašu kávu budete odrazu omnoho viac vychutnávať 😉