Najlepšie knihy o káve

Najlepšie knihy o káve
Na dnes sme si pre vás pripravili prehľad najlepších kníh o káve, ktoré si viete zakúpiť. Niečo si z nich určite vyberiete 😉

Uvažovali ste niekedy o tom, že by ste si kúpili knihu o káve? Možno ani neviete, ale k dispozícii ich je viac ako dosť a svoju knižnicu by ste si mohli solídne naplniť. Len si to predstavte: spokojne si čítate, dozvedáte sa nové veci a popri tom popíjate kávu. Ideálny program na ktorýkoľvek deň.

My v Blogu o káve sme si posvietili na to, čo všetko si v súčasnosti viete zakúpiť v kníhkupectve MARTINUS. A nie je toho málo. Nech sa páči, toto sú podľa nás najlepšie knihy o káve.

NEED FOR ESPRESSO (UNDERGROUND)

Človek by si na prvý pohľad mohol myslieť, že ide o dielo zo zahraničia, ale nie je tomu tak. Prípravu moderného espressa vysvetľuje slovenský autor Adrián Krišák, pričom niektoré zdroje označujú jeho knihu doslova za „bibliu pre profesionálneho baristu“. V každom prípade je to 113 strán nabitých informáciami a doplnených krásnymi ilustráciami od Nikolety Garajovej.

VELKÁ KNIHA O KÁVĚ

Autorkou tohto diela je Petra Davies Veselá, ktorá je majsterkou Českej republiky v príprave kávy, zúčastňuje sa aj medzinárodných súťaží a vedie baristické kurzy. Veľká kniha o káve je rozšírenou a aktualizovanou verziou pôvodnej Knihy o káve, z ktorej sa predalo takmer 30 000 kusov. Nová verzia zaujme aj nádhernými fotografiami, ktoré čitateľov ešte viac vtiahnu do deja a zavedú ich priamo na kávové plantáže, do pražiarní či k zaujímavým osobnostiam z odboru. Ak túžite po mnohých nových metódach prípravy kávy a po netradičných receptúrach, neváhajte a knihu si čo najskôr obstarajte. Dostanete dokonca aj praktické rady o tom, ako si založiť a úspešne prevádzkovať vlastný podnik.

PRI KÁVE O KÁVE A KÁVOVINÁCH

V popise tejto knižky stojí, že je to „jediná kniha o káve, ktorú budete kedy potrebovať“, pričom ide o dielo „pre kávových znalcov, ale aj bežných konzumentov“. Čitateľ sa pútavou formou zoznámi s históriou i súčasnosťou pestovania kávovníka, spracovania kávových zŕn a zasvätí sa do tajomstiev praženia. Autorom je uznávaný odborník Jozef Augustín, ktorý priložil aj mnoho osvedčených receptov na kávové špeciality, ktoré si vie bežný človek pripraviť aj doma. Ak hľadáte knihu, ktorá vám otvorí nové obzory, prevedie vás rôznymi kútmi sveta a o jednom z najobľúbenejších nápojov vôbec podá naozaj do detailov prepracovanú správu, viac nehľadajte. Toto je ona.

KÁVA NA KAŽDÝ DEŇ

Táto kniha je určená všetkým vášnivým kávičkárom, ktorí sa prostredníctvom nej dostanú k mnohým zaujímavým návodom. Autorka Anette Moldvaerová poradí ako spracovať zrná, vybrať si správne pomôcky a zavŕšiť to nádherným latte art. V knihe sa nachádza viac ako sto originálnych receptov. Úvod do slovenského vydania napísal barista Martin Hudák, dvojnásobný vicemajster sveta v kategórii Coffee in good spirits.

MANUÁL PRO MILOVNÍKA KÁVY

Autori Jessica Eastová a Andreas Willhoff si dali záležať na tom, čo všetko obnáša príprava chutnej kávy, čo k tomu treba a výsledok stojí za to. Potvrdzujú to reakcie i ocenenia, ktoré za knihu dostávajú. Čitateľ sa dozvie, čo všetko ovplyvňuje kvalitu kávy, jej silu, horkosť a naučí sa kávu správne kupovať, mlieť, dávkovať i zalievať. Postupne sa zorientuje v celej hitparáde najrôznejších mlynčekov, kávovarov, filtrov, kanvíc i ďalších pomôcok, ktoré ponúka náš trh. Verte, že vďaka tejto knihe budete mať z pitia kávy odrazu ďaleko väčší pôžitok.

MILUJI KÁVU

V lepších kaviarňach vám barista rád ozdobí šálku umeleckou kreáciou z mlieka, prípadne zo smotany. Ryan Soeder a Kohei Matsuno vám ako známi tvorcovia latte art ukážu, ako podobné kúzla zvládnete aj sami, a to za pomoci domáceho kávovaru a dobre vybraných surovín. Budete si môcť nacvičiť základné techniky prípravy a začať vytvárať dokonalé obrázky.

LEXIKON KÁVY

Denne sa na svete vypijú viac ako dve miliardy šálok kávy, avšak väčšina z nás aj tak nemá poňatie o tom, kde sa vlastne vzala, ako sa pestuje, zbiera a praží. Tento lexikón jednoduchou formou odpovie na základné otázky zo sveta kávy. Čitateľ sa dozvie napríklad aj to, ako rozoznať Arabicu od Robusty, ale prečíta si aj o mnohých rôznych typoch kávových nápojov.

KÁVA – PUTOVÁNÍ ZA TAJEMSTVÍM KÁVOVÝCH SPECIALIT

Táto kniha je o kuchárskych receptoch na prípravu slaných i sladkých jedál, ktorých neoddeliteľnou prísadou je rozpustná káva Nescafé. Vydala ju práve táto spoločnosť, ktorá týmto spôsobom chcela podporiť predaj svojich produktov. Ak patríte medzi fanúšikov instantnej kávy, neváhajte.

KÁVA JE PRO ČLOVEKA ZLATEM

V tejto knihe nájdete najrôznejšie príslovia, poviedky, pravdy, mýty a mnoho ďalších vecí, ktoré sa týkajú kávy. Jej súčasťou sú aj citáty slávnych osobností z najrôznejších odborov, ktoré pitie kávy natoľko ovplyvnilo, že sa k tomuto fenoménu jednoducho museli vyjadriť.

KRÍŽOVKY: VŠETKO O KÁVE

Toto dielko je pre milovníkov krížoviek, ktorých tajničky ukrývajú zaujímavé a užitočné informácie o jednom z najobľúbenejších nápojov sveta, o káve.

THE WORLD ATLAS OF COFFEE

Svetový atlas kávy je v angličtine, takže nie je určený pre každého. Zaoberá sa napríklad tým, odkiaľ káva pochádza, ako je zbieraná, ako prebieha proces praženia, ale analyzuje napríklad aj vodu, ktorá má takisto vplyv na finálnu chuť. Autorom je šampión-barista a kávový expert James Hoffmann, ktorý ide krajinu za krajinou – od Bolívie po Zambiu – a identifikuje kľúčové vlastnosti a metódy, ktoré determinujú kvalitu produkcie v danej oblasti. Celkovo sa zaoberá viac ako 35 krajinami a ak sa chcete o káve dozvedieť viac, neváhajte a knižku si kúpte.

THE COFFEE DICTIONARY

The Coffee Dictionary v preklade znamená kávový slovník, prípadne kávový lexikón. Je to kvalitná príručka kávičkára, ktorý sa dozvie viac o technike prípravy kávy, ale aj o potrebnej výbave a o odrodách. Jej autorom je trojnásobný britský šampión medzi baristami a kávový odborník Maxwell Colonna-Dashwood. Kniha je v angličtine.

COLD BREW COFFEE

„Cold brew coffee“ je káva pripravovaná pri nízkej teplote, pričom rozhodujúci je čas lúhovania. Pri takejto príprave sa vytvára jemnejší a intenzívnejší chuťový profil, pričom práve tejto technike je zasvätená táto kniha. O tomto modernom trende sa dozviete všetko, čo potrebujete a dostanete aj cenné rady. Súčasťou diela je i 35 delikátnych receptov, vďaka ktorým si vytvoríte drinky od Espresso Martini až po Cold Brew Negroni. Niečo pre fajnšmekrov, avšak podobne, ako dve predchádzajúce knižky, aj táto je v angličtine.

Tak čo poviete? Je toho ozaj dosť. Veríme, že si niečo vyberiete a budete spokojní 😉

BLOG O KÁVE
WEB: blogokave.sk
FACEBOOK: facebook.com/blogokavesk
INSTAGRAM: instagram.com/blogokave

Powered by Cafézia.