Need for Espresso: Underground. Ako si mladík začal podmaňovať kávový trh…

Mladí ľudia hýbu svetom a táto partička začína hýbať svetom kávy. Hovoria si Need for Espresso: Underground.

Má ešte len 23 rokov, ale v rámci slovenského kávového priestoru sa už stihol dostať do povedomia. Je uznávaný, rešpektovaný a vydal aj svoju prvú knihu, ktorá zožala značný úspech. Volá sa Adrián Krišák a vyzerá to tak, že ho čaká veľká kariéra.

Tento mladík toho robí viac, ako by ste si mohli myslieť. Spolu s Petrom a Danom Dvorskými z Concept Coffee Roasters spoluorganizuje Drip Coffee Festival a okrem toho je technickým poradcom vo firme Coffeeholics, kde sa špecializuje na technológie vody zamerané na gastro sektor.

Pravidelne prispieva do magazínu Standart a okrem toho rozbehol projekt Need for Espresso: Underground, v rámci ktorého spolupracuje iba s ľuďmi, ktorí podľa jeho slov „majú rovnakú chuť posúvať veci ďalej, a to až do absolútnych detailov“. Z tohto projektu vzišla rovnomenná knižka, avšak už sa pripravuje aj druhá, tentoraz zameraná na vodu.

Ku káve ho priviedla náhoda

No a navyše je to zručný barista, po ktorého káve baží nejeden fajnšmeker. „Pôvodne som chcel byť jadrový fyzik,“ zasmial sa Adrián Krišák v rozhovore pre Blog o káve. „Celkovo ku gastru som sa dostal úplnou náhodou a veľkou náhodou bolo aj prepojenie s kávou. V skutočnosti ma pred časom zaujalo jedno video latte-artu a bolo to.“

Toto je Adrián Krišák, autor knihy Need for Espresso: Underground.

Okolo Adriána sa vytvorila skupinka študentov, ktorí mali záujem robiť aj „niečo navyše“. Spomenúť treba napríklad meno Šimon Janík, čo je aktuálny víťaz majstrovstiev Slovenska v kategórii barista, ale aj baristov Concept Coffee Roasters ako Michaela Krajčovičová, Michal Zámečník, Andrej Šiška a ďalší.

Čo dala hotelovka v Piešťanoch…

„Z našej hotelovky v Piešťanoch nás pri gastre ostalo málo, spočítal by som to na dvoch rukách,“ pokračoval náš respondent, ktorý aktuálne žije v Bratislave, ale pôsobí na celom Slovensku i v Čechách. „Avšak všetci sme sa dostali do špičkového gastra, pričom musím povedať, že túto oblasť máte buď radi, alebo ju robiť nemôžete. Inak to totiž nefunguje. Mzdová situácia však v tejto oblasti na Slovensku v porovnaní s inými odvetviami nie je ideálna…“

Rodák zo Senice to po škole „zaparkoval“ v Urban House, Fachu a po roku sa vrátil do Piešťan ako barista pre Concept Coffee Roasters. „Práve toto považujem za moje najzlomovejšie obdobie v oblasti kávy.“

Knižný trh si žiadal ucelenú kávovú publikáciu

Po prvom ročníku Drip Coffee Festivalu sa už zrodila myšlienka napísať knihu. „Chýbala tu ucelená publikácia, ktorá by hĺbkovo odpovedala aspoň na niektoré otázky. Nebudem tvrdiť, že som na ne odpovedal práve ja, prípadne že moja kniha je svätý grál,“ pokorne priznal Adrian Krišák. „Pravda je totiž taká, že čím viac toho viete, tým viac máte otázok. A aj mne neprestajne pribúdajú nové a nové.“


Pri príprave knihy asistoval napríklad Doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD. z katedry organickej chémie STU, pražiar Concept Coffee Roasters Peter Dvorský, Adriánovi bývalí kolegovia Dominik Novák, Alexander Nagy či Dušan Pavelka, nuž a o grafiku sa postarala Nikoleta Gajarová. Tá mala veru dosť práce, pretože v knižke nie je ani jedna jediná fotografia.

Čo čakať od Need for Espresso: Underground?

Čo všetko čitateľ v knihe nájde? „Mnohé odpovede a prepojenie jednotlivých oblastí,“ tajomne odvetil Adrian Krišák. „Vysvetľuje, ako napríklad súvisí určité látkové zloženie s výslednou chuťou, prípadne čo sa dá zlepšiť a kde už nám technológia limituje možnosti. Všetko som sa snažil napísať tak, aby som tomu rozumel aj ja ako začínajúci študent.“

Kníhkupectvo Martinus publikáciu opisuje takto: „Moderná biblia profesionálneho baristu alebo sprievodca galaxiou pre začínajúcich nadšencov bez zbytočných kecov na vyplnenie strán. Ponorte sa do skutočného sveta baristiky, v ktorom si nikto netrúfne povedať, že mu rozumie najlepšie.“

Na začiatok nepríjemná tlačová chyba

Viac detailov úmyselne neprezradíme, tie sú predsa určené pre čitateľa. Jednu zaujímavosť však prezradiť môžeme: po dlhom období príprav knihy Need for Espresso: Underground prišiel nečakaný problém.

„Celá prvá várka, ktorá išla do tlače, mala chybu! Niekto pri viazaní zle otočil papier a stovky kusov kníh tak skončili s chybou. Prišli sme na to až po troch dňoch od začatia distribúcie a ľuďom sme ich následne vymieňali. Niektorí z nich sa rozhodli, že si pôvodný výtlačok nechajú ako limitovanú edíciu. Takých kníh je v obehu zhruba 50.“

NEED FOR ESPRESSO: UNDERGROUND

Riziko napokon stálo za to

Adrián Krišák priznal, že pri vydávaní knihy sa trochu obával. Všetko ho to vyšlo na niekoľko tisíc eur a išiel do rizika. „Nakoniec sa však predalo toľko kníh, že na sklade ostalo už len približne 150 kusov. Chcel som prispieť k zlepšeniu situácie v tejto oblasti, čo sa aj podarilo. Všetci zúčastnení blázni v tom určite hodláme pokračovať, avšak dotlač pôvodnej verzie už nebude. Na aktualizáciu bude čas najskôr o dva roky…“

Prejdime k inej téme; koľko ľudí by si chcelo dať kávu, ktorú pripravil práve Adrián? Po otázke týkajúcej sa toho, kde tak vedia spraviť, sme sa však konkrétnej odpovede nedočkali.

„Sem-tam chodím hosťovať za bary do niektorých podnikov, objavujem sa na rôznych podujatiach a festivaloch, ale momentálne nebaristujem v žiadnej kaviarni,“ odpovedal A. Krišák. „Spoza baru ma vytrhli hlavne okolnosti a potreba chopiť sa prichádzajúcich príležitostí. Raz za týždeň však dostanem chuť postaviť sa tam…“

Aké kaviarne Adrián odporúča?

Adrián však nie je len barista, no rád si vyskúša aj „druhú stranu barikády“ a dopraje si kvalitnú kávu. Má aj obľúbené kaviarne, ktoré by bežný kávičkár nemal vynechať? Kde káva ozaj stojí za to?

Hmm, skúsim vymenovať aspoň tie, ktoré možno ešte ľudia až tak nepoznajú, no mali by sa tam zastaviť: Moka Coffee Shop v Nitre, Mandľa v Bratislave, prípadne čoskoro otvorená Felka v Poprade. A ja sám si už dlho chcem ísť pozrieť Fleck do Banskej Bystrice, ale vždy na to zabudnem, prípadne sa niekam ponáhľam. Na Slovensku však už vôbec nie je málo miest, kde si človek vie dať ‚normálnu‘ kávu. Máme aj dosť špičkových odborníkov, aj keď, žiaľ, väčšina z nich robí v zahraničí,“ dodal Adrián Krišák v rozhovore pre náš blog.

Dodajme, že dianie okolo Adriána Krišáka môžete sledovať aj na instagramovom účte, prípadne na kanáli na YouTube.


BLOG O KÁVE
WEB: blogokave.sk
FACEBOOK: facebook.com/blogokavesk
INSTAGRAM: instagram.com/blogokave

Powered by Cafézia.

Adrián Krišák a tím jeho najbližších…