Pohár na kávu, ktorý si zjete: Košická kaviareň ide príkladom

Pohár na kávu, ktorý sa dá jesť: Cupffee
Najvyšší stupeň šetrnosti k životnému prostrediu, respektíve netvoreniu odpadu? Pohár, ktorý po vypití kávy zjete…

Denne sa na svete spotrebuje odhadom približne miliarda jednorazových pohárikov na teplé nápoje, teda kávu, čaj, prípadne varené víno alebo medovinu. Plus k tomu treba prirátať ďalšie gigantické číslo plastových pohárov na pivo, kofolu a všetky možné studené nápoje.

Predstavte si takú bežnú situáciu: idete ráno do práce a na cestu si kúpite kávu. Dostanete ju v jednorazovom plastovom pohári, ktorý vám bude po chvíli prebytočný. V lepšom prípade ho vyhodíte do separovaného zberu, v horšom do klasického komunálneho odpadu; tu je však veľmi pravdepodobné, že skončí na skládke, kde sa bude rozkladať nekonečne dlho. Nič moc.

Alternatívy existujú

Uvažovali ste o tom niekedy? Ak áno, možno ste si už všimli nástup biodegradovateľných, teda rozložiteľných pohárov, ktoré sú vyrobené napríklad z kukuričného škrobu, ale aj zemiakov či repy. Tu už človeka zahreje, že z dlhodobého hľadiska nevyprodukuje žiadny odpad. Fajn sú aj aktivity týkajúce sa vratných pohárov, za ktoré zaplatíte zálohu, ale potom ich vrátite v niektorej z partnerských kaviarní. Prípadne máte vlastný pohár a pravidelne ho nosíte so sebou.

My vám však prezradíme, že existuje aj iná, ešte zaujímavejšia alternatíva. Teda dokonca dve. Tá prvá je o poháriku, ktorý po vypití kávy zjete. Dobre čítate: Zjete! Pohár zvládne nápoj o teplote 85 stupňov, chrumkavý ostane aj 40 minút po naliatí kávy, váži len 15 gramov a nepremokne vám celých dvanásť hodín, teda aj keby ste v ňom kávu nedajbože na nejaký čas zabudli.

Dáme kávu a milá náhoda

Je pravdepodobné, že postupom času budú kaviarne s takýmito pohárikmi pribúdať. Zatiaľ ich veľa nie je, ale na jednu sme narazili v Košiciach na Komenského ulici. Volá sa Dáme Kávu (sledujte na Facebooku i Instagrame). A príbeh, ktorý sme za tým našli, je ozaj zaujímavý. Rolu pritom zohrala náhoda.

„K pohárikom som sa dostala ako slepé kura k zrnu,“ usmiala sa v rozhovore pre Blog o káve majiteľka spomínanej kaviarne Nikoleta Ripcsuová. „Rodičia majú v Bratislave obchod s nábytkom a prišli k ním zákazníci, ktorí mali záujem o nové stoličky. Pýtali sa na odolnosť, ktorú rodičia potvrdili slovami, že dcéra ich má v kaviarni…“

Pohár na kávu, ktorý sa dá jesť: Cupffee

Veci sa dajú robiť aj inak

Kto mal vedieť, že títo zákazníci sú súčasne distribútormi jedlých cupffee pohárikov? „Hneď sa ponúkli, že mi ich zabezpečia. Veľmi ma to potešilo, pretože prvýkrát ich púšťali do sveta na Pohode, ale ja som ich vďaka tejto náhode mala ešte o niečo skôr. Fakt mi to pasovalo, pretože od otvorenia Dáme kávu som vedela, že veci chcem robiť inak. Pre mňa to totiž ani nie je biznis, ale skôr životný štýl. Ľudom chcem ukazovať, že veci sa dajú robiť aj inak.“

Človek by si myslel, že keď zákazník v kaviarni natrafí na pohár, ktorý môže zjesť a nevyprodukuje tak žiadny odpad, bude žiariť šťastím. Ale bohužiaľ, veci vždy takto nefungujú. Nájde sa rôznorodá klientela.

Sú mladšie ročníky uvedomelejšie?

„Musím povedať, že mladšie ročníky na to reagujú veľmi pozitívne a keď vidia, že si kávu môžu vziať so sebou, no napriek tomu nevytvoria žiadny odpad, tak majú radosť,“ prezradila nám sympatická Nikoleta. „Tí uvedomelejší si to vážia a aj si za to radi priplatia.“

Avšak nie každý zmýšľa takto. Existuje aj skupina, ktorá chce pohárik ochutnať, ale životné prostredie ju príliš nezaujíma. Skôr hľadá len „keksík ku káve“. „A tretia skupina, tak to sú ľudia, ktorí sa nad tým zasmejú. Už ma aj vysmiali, či sa hrám na Gretu a pokojne si vezmú svoje veľké lattečko, dajú si na to plastový vrchnáčik a opýtajú sa, či nemám k tomu aj slamky. A nie, plastové slamky u nás nenájdete. Ale celkovo musím povedať, že väčšina reakcií je pozitívna.“

Smutný fakt: Plastové poháre sú omnoho lacnejšie

Negatívnym aspektom týchto snáh je skutočnosť, že konzumovateľné poháriky sú drahšie, ako jednorazové plastové produkty. Bohužiaľ. „Je to smutné, ale my si dnes musíme reálne priplácať za to, aby sme nevytvárali odpad,“ povzdychla si Nikoleta Ripcsuová. „Päťdesiat kusov jednorazových pohárov stojí toľko, čo štyri jedlé!“

Pohár na kávu, ktorý sa dá jesť: Cupffee

Tak či tak sa ako zákazníci potrebujeme skôr či neskôr „uvedomiť“ a prestať vytvárať obrovské množstvá odpadu. Ľuďom sa to do hláv vštepuje len pomaly, ale predsa. Takí nadšenci, ako naša respondentka, si zaslúžia širokú podporu. Síce ju nie vždy dostávajú, ale bojujú a razia si svoju cestu.

A čo tak vypiť kávu priamo v kaviarni?

„Všetci by sme sa mali zamyslieť nad tým, čo vieme na našom spôsobe života zmeniť, aby tu bol ten život aj neskôr. Ja za seba robím, čo môžem, aby ľudia nezapĺňali kontajnery odpadom z mojej kaviarne. Už keď vstúpia dovnútra, tak im poviem ‚nech sa páči, sadnite si a hneď za vami prídem s nápojovým lístkom…‘ Keď mi povedia, že chcú len kávu so sebou, odpoviem, že espresso na bare je len za 1 euro, pripravím im ho do 40 sekúnd a do minúty môžu odísť.“

Práve to je tá druhá šetrná alternatíva, vďaka ktorej nevytvoríme žiadny odpad; nájsť si chvíľu a posedieť si v kaviarni. Tých pár okamihov nám v dnešnom unáhlenom svete navyše všetkým prospeje. „Človek tak vypije kávu z krásnej farebnej šálky, má to za lepšiu cenu a nemusí hľadať kontajner, kde by to potom vyhodil…“

Dáme kávu ako netypická, zapamätateľná kaviareň

„Veľa ľudí sa nechá nahovoriť, ale sú aj takí, ktorí chcú svoje cappuccino so sebou a ich názor nič nezmení. Viac zatiaľ urobiť neviem. V každom prípade však robím všetko, čo môžem, aby Dáme kávu nebola len typická kaviareň, akých je v meste kopec, ale aby si to tu ľudia zapamätali ako kaviareň, kde pili smoothie cez cestovinu a keď si brali espresso so sebou, tak si ten pohárik nakoniec zjedli,“ dodala Nikoleta Ripcsuová.

BLOG O KÁVE
WEB: blogokave.sk
FACEBOOK: facebook.com/blogokavesk
INSTAGRAM: instagram.com/blogokave

Powered by Cafézia.

Pohár na kávu, ktorý sa dá jesť: Cupffee