Prečo si dáš kávu alebo čaj? Vedci zistili, čo rozhoduje

Také bežné ráno. Prebudíte sa, ponaťahujete sa na posteli, vstanete a vykročíte do kuchyne. Na čo budete mať chuť? Zláka vás káva alebo zatúžite zaliať si čaj?

Možno ste netušili, ale túto voľbu máte zakódovanú v génoch. Podľa výsledkov štúdie odborníkov z austrálskych a amerických univerzít totiž o všetkom rozhoduje prítomnosť alebo neprítomnosť kľúčových génov, ktoré určujú, ako vnímate horké chute.

Káva a čaj sú typické určitým stupňom horkosti, pretože obsahujú niektoré zložky vyvolávajúce takúto chuť, napríklad kofeín. Ďalším je chinín, ktorý je známy napríklad aj z toniku, nuž a treťou do partie je látka horkej chute zvaná propylothiouracil.

Náš tip: Skús našu horkú DARK ROAST!

Spomínaná štúdia hovorí o tom, že za vnímanie chute kofeínu, chinínu a propylothiouracilu sú zodpovedné gény receptorov horkej chuti, ktorými disponujete. „Táto skutočnosť ovplyvňuje, či dávame prednosť káve alebo čaju,“ povedala Marylin Cornelisová zo Severozápadnej univerzity v americkom štáte Illinois.

Prieskum postavený na genetických dátach a výpovediach 400 000 mužov a žien vo veku od 37 do 73 rokov ukázal, že množstvo jednotlivých génov má vplyv na to, či inklinujú skôr ku káve alebo k čaju.

„Pre porovnanie sme použili metódu, ktorá je známa z epidemiológie a volá sa mendelovská randomizácia,“ uviedol Daniel Liang-Dar Hwang z Queenslandskej univerzity v Brisbane. „Vďaka nej sme prišli na to, že ľudia s najväčšou citlivosťou na horkú chuť kávy a lepšou schopnosťou detegovať kofeín vypili viac ako štyri šálky kávy denne.“

Osoby, ktoré sú lepšie v „detegovaní“ kofeínu, si kávu omnoho viac užívajú a zdá sa im byť chutnejšia a aromatickejšia. A naopak ľudia, ktorí majú receptory horkej chute citlivejšie na chinín a propylothiouracil, pijú menej kávy a viac čaju.

Zaujímavé je však aj to, že vnímanie chuti sa môže postupom času zmeniť. Aj keď dieťaťu, prípadne už aj dospelému človeku, horkosť kávy či čaju nie je po vôli, rokmi prichádza k miernej zmene. 

Ak aj teda máte „nesprávne“ gény, nie je vylúčené, že nápoj, ktorý vám príliš nechutí, si raz budete poriadne užívať; možno až tak, ako redaktorka a moderátorka Alexandra Orviská. Tá na svojom Instagrame, kde ju sleduje približne 80 000 ľudí, uverejnila priložené video. Ďakujeme!