Stredoamerickí pestovatelia kávy krachujú, húfne utekajú do USA

Kávová plantáž, kávovník, farmárska kríza
Farmári v Strednej Amerike sú v kríze. Ceny kávy sú mimoriadne nízke a okrem toho doplácajú aj na globálne otepľovanie. Húfne utekajú do USA…

O kríze mnohých pestovateľov kávy sme vás už informovali. Popísalo sa o tom dosť a môžu za to veľmi nízke ceny tejto komodity, ktoré stlačila nadol hlavne obrovská produkcia silných výrobcov. Na rovinatých plantážach sa začali používať moderné stroje, čo znie síce ako samozrejmosť, avšak pri káve, ktorá bola zväčša pestovaná v hornatých oblastiach, to až taká samozrejmosť nebola.

Situácia sa však mení a káva sa dnes vo veľkom pestuje na slnkom zaliatych rovinách, kde majú stroje dobrý prístup. Tie následne nahradia desiatky farmárov a produktivitu zvyšujú takým enormným spôsobom, že ceny kávy padli na trinásťročné minimum. Ale čo potom s farmármi, ktorí kávu poctivo pestujú na kopcoch? Tam sa stroje nikdy nedostanú. A bohužiaľ, v súčasnosti to nie je ich jediný problém.

Od Panamy po Belize…

Situácia je veľmi vážna hlavne v Strednej Amerike, teda v oblasti medzi Kolumbiou a Mexikom. Nachádza sa tam Panama, Kostarika, Nikaragua, Honduras, Salvádor, Guatemala a Belize. Mnoho farmárov tu už skrachovalo, ale podľa New York Times nejde len o slabú produktivitu. Problém spôsobilo aj globálne otepľovanie, ktoré v tejto oblasti udrelo silnejšie, ako inde. Nuž a káva je na to veľmi citlivá.

„Postupne narastajúce teploty, extrémnejšie prejavy počasia a čoraz nepredpovedateľnejšie počasie – neprší vtedy, keď by malo, prípadne leje vtedy, keď by nemalo,“ konštatuje New York Times. „Toto všetko narušilo cykly dozrievania kávy a navyše to prinieslo veľké premnoženie škodcov.“

Opustených fariem pribúda

Situácia dospela tak ďaleko, že mnoho fariem ostalo prázdnych a očakáva sa ďalšie zhoršovanie situácie. Miestni obyvatelia v mnohých prípadoch nemajú inú možnosť, ako sa cez Mexiko pobrať smerom do USA. Zmena klímy sa v priebehu najbližších troch desaťročí môže postarať o to, že až 1,4 milióna zväčša poľnohospodársky založených ľudí z Mexika a Strednej Ameriky naberie smer USA. Takto to vidí Svetová banka.

USA proti tomu bojovalo svojsky; ekonomicky silná krajina posielala do regiónu Strednej Ameriky dotácie vo výške desiatok miliónov dolárov, ktoré farmárom pomáhali. Navonok to možno neznelo príliš logicky, ale USA vďaka tomu dokázalo pomerne úspešne odrážať nával migrantov. Prezident Donald Trump však pomoc pre Honduras, Guatemalu a Salvádor stopol. Nuž a je jasné, aký to malo následok.

Farmári utekajú do USA

„Klimatické zmeny ničia niektoré farmy,“ povedal honduraský farmár Fredi Onan Vicen Peña pre New York Times a dodal, že jeho bratia, sestra i syn to už vzdali a nabrali smer USA. Veľmi ho to mrzí, ale aj on je vraj bezmocný. Klimatická zmena sa postarala o to, že miesta, kde sa káve darilo, už nie sú ideálne. Farmy treba sťahovať do vyšších polôh, čo je drahé. Doterajšie plantáže sú napádané chorobami, napríklad hrdzavením kávovníka. „Toto sme nepredpokladali,“ smutne skonštatoval Vicen.

„Aj niektoré veľmi silné rodiny, ktoré už dlho produkovali kvalitnú kávu, čelia rozhodnutiu, či ostať v kávovom priemysle,“ uviedla profesorka antropológie Floridskej univerzity Catherine M. Tuckerová, ktorá sa už vyše dve desaťročia venuje výskumu na pôde Hondurasu.

„Malí farmári už doteraz žili v chudobe,“ pridal svoj názor doktor Edwin J. Castellanos z výskumného inštitútu na Universidad del Valle de Guatemala. „Už doposiaľ boli na hrane toho, že takto prežiť nedokážu. Akákoľvek ďalšia zmena situácie im môže dať rozhodujúci podnet pre odchod.“

Stratí Stredná Amerika 40 percent vhodného kávového územia?

Odhady týkajúce sa budúcnosti sú veľmi zlé. Niektoré predpovede hovoria o tom, že do roku 2050 sa územie Strednej Ameriky, ktoré je vhodné pre pestovanie kávy, zmenší až o 40 percent. Počet pestovateľov kávy sa v oblasti, kde žije skôr spomínaný pán Vicen, za posledné desaťročie znížil z 12 000 na 9 000.

„Malí producenti nemajú šancu, nemôžu pokračovať. To vám môžem povedať so stopercentnou istotou,“ skonštatoval José Edgardo Vicen, brat skôr spomínaného pána, ktorý už kávovú oblasť opustil a dnes pracuje v stavebníctve. „Spomínam si na to, že zber úrody bol kedysi ako párty. Oslavovalo sa. Dnes to však neplatí. Evidujú sa len straty. Zisky nie sú žiadne.“

Dodajme, že aj naša bio organická káva Cafézia pochádza zo Strednej Ameriky, konkrétne z Peru a Hondurasu. Disponuje však certifikátom „fair trade“, ktorý je zárukou toho, že farmári dostali za svoju prácu dostatočne zaplatené. Ostáva len veriť, že im to pomôže.

PREJDI NA E-SHOP

*************************

BLOG O KÁVE
WEB: blogokave.sk
FACEBOOK: facebook.com/blogokavesk
INSTAGRAM: instagram.com/blogokave