Syntetická káva: Káva, ktorá kávovník ani nevidela

Syntetická káva: káva vyrábaná v laboratóriu
Káva vyrábaná v laboratóriu? Spoločnosť Atomo je presvedčená o tom, že práve toto je cesta…

Svetlo sveta už uzreli hamburgery, v ktorých sa nachádza náhrada pripomínajúca mäso. Máme aj chemicky vyrobené mlieko, ktoré o krave ani nechyrovalo a vzniklo v laboratóriu. Nuž a vyzerá to tak, že k množstvu takýchto produktov sa pridá aj syntetická káva, ktorú niektoré zdroje označujú slovom „bezzrnková“.

Za projektom stojí spoločnosť Atomo!, ktorá na vývoj syntetickej kávy dostala 2,6 milióna dolárov. Vďaka zdrojom spoločnosti Horizon Ventures, ktorá už podporila napríklad „Impossible Foods“, by na trh mala prísť už v roku 2020.

Syntetická káva ako ekologická alternatíva?

„Kávový priemysel je zrelý na inováciu a zmenu,“ povedal spoluzakladateľ Atomo! a potravinový vedec Jarret Stopforth, ktorého slová cituje Huffington Post. „Akceptovanie takýchto alternatív už bolo potvrdené mäsom bez mäsa či mliekom bez potreby dojenia, nuž a týmto smerom by sme sa chceli uberať aj v oblasti, pre ktorú máme vášeň: v káve.“

Spoločnosť Atomo! chce staviť na ekológiu a zdôrazňuje, že mnohí z tradičných pestovateľov kávy likvidujú lesy a prispievajú ku globálnemu otepľovaniu. Káva dokáže lepšie zarodiť na slnku a zvyčajne to bolo tak, že najskôr prišlo k vyklčovaniu zalesneného územia, ktoré bolo potom nahradené kávovníkmi. Tento jav bol častý v mnohých krajinách.

„Väčšina kávových plantáží sa nachádza na priamom slnku, čo je katastrofou pre ríšu divo žijúcich zvierat,“ informuje zdroj narážajúc na to, že v klasickom lese sa nachádzalo veľa zvierat, mnoho druhov vtáctva i hmyzu. Na miestach, kde sa vo veľkom pestuje káva, však kvôli postrekom nenájdete v zásade nič, len kávovníky.

Vraj bude chutná…

Atomo! tvrdí, že syntetická káva bude chutná a chuťou sa najviac podobá na kostarickú kávu z regiónu La Cassona. Navyše bude schválená ako vegánska a kóšer. Podľa výrobcu bude mať rovnaké výživné hodnoty ako bežná káva, rovnakú vôňu, chuť a takisto bude obsahovať aj kofeín. A ak by niekomu vadila horkosť, v laboratóriu sa jej dá bez problémov zbaviť.

„Očakávame, že pestovatelia budú kávu na etablovaných plantážach pestovať aj naďalej, ale boli by sme radi, ak by v záujme sadenia nových rastlín nepokračovali v klčovaní lesa,“ hlási Atomo!.

Otázka napokon stojí aj tak, na koho bude mať táto novinka väčší negatívny vplyv. Veľké spoločnosti, ktoré les húfne nahrádzajú plantážami a pracujú za pomoci najmodernejších strojov, ostanú pravdepodobne nedotknuté a novej konkurencii sa ubránia. Ale čo malí farmári, ktorí často zarobia len jeden či dva doláre na deň? Aby na túto novinku nedoplatili práve oni…

*************************

BLOG O KÁVE
WEB: blogokave.sk
FACEBOOK: facebook.com/blogokavesk
INSTAGRAM: instagram.com/blogokave