Vedeli ste o tom, že plody kávy vyzerajú a chutia ako čerešne?

Takto vyzerajú kávové „čerešne“, niekomu možno pripomínajú aj lentilky.

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov dnešného sveta. Chutná a voňavá šálka sa postará o to, že naše zachmúrené a lenivé ráno sa veľmi rýchlo premení na deň plný energie, v rámci ktorého si svoje povinnosti odbíjame s omnoho väčšou ľahkosťou. Tmavý zázrak dokáže poriadne nakopnúť a nabudiť.

Výzor upražených kávových zŕn poznáme asi všetci. Keď povieme slovo „káva“, vybavia sa nám malé semienka tmavohnedej farby, ktoré sú charakteristické typickou arómou. Avšak káva, ktorá vyrastie na kávovníku, je celkom iná. Toto ovocie by sme mohli prirovnať k čerešni, ktorá má najskôr zelenú, ale v čase zberu červenú alebo až červeno-fialovú farbu. A ešte aj podobne chutí. V jeho vnútri sú ukryté dve semienka, ktoré sú uložené oproti sebe a sú zelené.

Takto vyzerajú ešte nedozreté plody kávy. Ich šupky chutia ako čerešne.

Kávovník: Kedysi strom, dnes ker

Kedysi to bol divoko rastúci strom, ktorý bol postupom času kultivovaný. Dnes sa pestuje na kávovníkových plantážach, no v Európe by ste ho hľadali márne: na „starom kontinente“ máme len jednu jedinú plantáž a aj to poriadne ďaleko; miesto s názvom Los Berrazales sa totižto nachádza na ostrove Gran Canaria na Kanárskych ostrovoch. Tie síce patria Španielsku, avšak ležia západne od Afriky neďaleko marockého pobrežia.

Kávovník je pôvodne strom, avšak v súčasnosti sa pestuje zväčša ako ker, aby sa plody ľahšie zbierali. Existujúce druhy kávovníkov sa medzi sebou krížia a šľachtia, vďaka čomu sa darí dosahovať vyššiu odolnosť voči škodcom. Možno by ste neverili, ale obyčajná cudzopasná huba dokáže zničiť i celé plantáže. Stalo sa tak napríklad na ostrove Cejlon, kde preto kávu nahradili čajovníkmi.

Kávovník a jeho plody.

Aké druhy kávovníka poznáme?

Všeobecne poznáme tri druhy kávovníka, ktoré nesú označenie Arabica (strom dorastá do výšky 8 metrov), Robusta (10 metrov) a Liberica (18 metrov). Najkvalitnejšia je Arabica, z ktorej sa vyrába aj Cafézia.

Kávovník potrebuje veľa slnka i vlahy, preto sa mu najlepšie darí vo vlhkom tropickom pásme. Stromy, prípadne kríky, sa dožívajú až tridsať rokov, avšak najproduktívnejšie sú vo veku piatich až šiestich rokov a z jedného sa dá získať 2,5 kilogramu kávy. Nie je to až tak veľa, pretože procesom praženia sa váha tohto objemu zmenší na približne pol kilogramu.

My v Cafézii praženú kávu následne dopĺňame maličkým množstvom bylín, ktoré síce tvoria menej ako dve percentá celkového objemu, avšak produktu dodávajú výnimočné vlastnosti. Už ste chutnali?

PREJDI NA E-SHOP